ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής, στις αίθουσες διδασκαλίας αλλά και στην ιστορική Βιβλιοθήκη της. Μία ημέρα νωρίτερα υπεγράφη στο Φανάρι, το νέο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Βιβλιοθηκών της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο προβλέπει παροχή τεχνογνωσίας από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής προς τη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με στόχο την πλήρη καταλογογράφηση, την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της. Το μνημόνιο υπέγραψαν από την πλευρά της Βουλής ο Γ.Γ. Κώστας Αθανασίου και από την πλευρά της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέροντας Δέρκων κ. Απόστολος, παρουσία και του Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου. Ως «ένα πολύ σημαντικό και τολμηρό βήμα εκσυγχρονισμού, για το παρόν και το μέλλον της Βιβλιοθήκης, που μπορεί να είναι και γέφυρα με το παρελθόν, και θα οδηγήσει τη Σχολή να μεγαλουργήσει ξανά» χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης ο κ. Βούτσης, ενώ ο κ. Αθανασίου από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως η Βουλή θα συνεχίσει να στηρίζει τη Θεολογική Σχολή, «έτσι ώστε όλος αυτός ο τεράστιος θησαυρός και να διασωθεί αλλά και να γίνει κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων».
Ο Μητροπολίτης κ.Απόστολος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τη συνέχιση της συνεργασίας καθώς και την ελληνική Κυβέρνηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει τόσο όσον αφορά το Πατριαρχείο όσο και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τονίζοντας πως η ψηφιοποιήση της Βιβλιοθήκης και άρα η αξιοποίηση του πλούσιου και ιστορικού περιεχομένου της «θα είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα και κυρίως για τους επιστήμονες».
Τέλος, ο Μητροπολίτης Προύσης εξήρε τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα του επιτελείου που η Βουλή διέθεσε για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Ήδη έχει προχωρήσει ικανοποιητικά η τεκμηρίωση των παλαιότερων βιβλίων, εκ των οποίων κάποια του 15ου αιώνα, ενώ εξειδικευμένες ομάδες υλοποιούν την καταλογράφηση των βιβλίων με στόχο τη συνολική καταγραφή όλων των εκδόσεων, παλαιών και νέων, καθώς και το συνολικό επανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό της Βιβλιοθήκης. Από την τεκμηρίωση των εκδόσεων θα προκύψει ο ηλεκτρονικός κατάλογος, που θα είναι ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους, ενώ επίκειται να δημιουργηθεί και ψηφιακή πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει το σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού. Η συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής με τη Βιβλιοθήκη της Χάλκης ξεκίνησε το 2014, αρχικά διερευνητικά εξαιτίας του όγκου και της κατάστασης των βιβλίων, ενώ το νέο μνημόνιο βάζει σε νέα δυναμική τροχιά την υπάρχουσα συνεργασία, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν και επωφελή μνημόνια προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ο κ.Βούτσης διατύπωσε την επιθυμία και τη διάθεση οι δεσμοί αυτοί «να συνεχιστούν με την ίδια θέρμη και να εξελιχθούν σε ευρύτερα δυνατά πεδία, μέχρις ότου η Χάλκη επανέλθει θεσμικά και λειτουργικά στην προ 46 ετών αποστολή της». Κατά την επίσκεψη του στη Χάλκη ο κ. Βούτσης συνοδευόταν από τον Κώστα Αθανασίου, τον Γενικό Διευθυντή Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων Γιώργο Αγγελόπουλου και τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής Έλλη Δρούλια, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα της δράσης.