Γράφει ο Μελέτης Ρεντούμης , οικονομολόγος τραπεζικός
Ένα ίσως από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η ελληνική κοινωνία και καλείται ν’αντιμετωπίσει η εκάστοτε κυβέρνηση, είναι αυτό του δημογραφικού.
Πρόκειται για ένα εντεινόμενο πρόβλημα το οποίο επηρεάζει σαφέστατα όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες της χώρας και δυστυχώς δεν έχει καταφέρει η πολιτεία να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ενώ τα όποια μέτρα έχουν επιχειρηθεί στο παρελθόν είναι αποσπασματικά χωρίς σχέδιο και έγιναν κυρίως για λόγους μικροκομματικούς και ψηφοθηρικούς.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και μάλιστα μετά από μια ολοκληρωμένη μελέτη του think tank ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ,το έτος 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα υπολογίζεται ανάμεσα σε 8 εκατ. και 10 εκατ. στο πιο αισιόδοξο σενάριο, δηλαδή θα προσεγγίζει την μείωση 1 εκατ. ανθρώπων μέσα σε μία γεννιά 30 ετών.
Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας, δηλαδή όσοι θα μπορούσαν να εργαστούν από την ηλικία των 20 ως 69 ετών, θα μειωθεί από 7 εκατ. σήμερα σε περίπου 5 εκατ. μεσοσταθμικά μέχρι το 2050, γεγονός που αποτελεί μια τεράστια μείωση για την χώρα.
Γενικά το μεταναστευτικό επηρεάζεται από δύο ισοζύγια, το φυσικό και το μεταναστευτικό.
Το φυσικό έχει να κάνει με τις γεννήσεις και τους θανάτους κάθε χρόνο ενώ το μεταναστευτικό με τις εισροές και εκροές μεταναστών.
… περισσότερα στη Μηνιαία Ηχώ