Toυ Κ. Δαυλού
Πόσο σημαντικοί αισθάνεστε για την παγκόσμια οικονομία; Πόση σημασία πιστεύετε ότι έχει η Ελλάδα και το πρόβλημά χρέους της για την διαμόρφωσή του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι; Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε την απάντηση. Και θα μπορούσαμε ενδεχομένως να την μεταφέρουμε και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ιδίως όταν από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Οκτωβρίου έλεγε: «Η επίλυση του ελληνικού χρέους είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ θα δώσει ώθηση και στην ευρωπαϊκή άρα και στην παγκόσμια οικονομία. (…) Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει. Ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές».
Τι ακριβώς εννοεί ο Πρωθυπουργός όταν λέει ότι δεν θα δεχθεί ολιγωρίες;
Τί προτίθεται να κάνει;
Να του θυμίσουμε ίσως ότι ο Υπουργός Οικονομικών του, λίγες ημέρες πριν από αυτή τη δήλωση Τσίπρα είχε παρομοιάσει την Ελλάδα με μία γαζέλα που συνθλίβεται ανάμεσα σε δύο ελέφαντες που μαλώνουν; Και φυσικά τα παχύδερμα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα το τμήμα που συντάσσεται με ό,τι πρεσβεύει η Γερμανία. Και δεν είναι μικρό τμήμα, εφόσον βασικός εκφραστής της γερμανικής πολιτικής για το ελληνικό χρέος είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πρόεδρος του Eurogroup.
Χρέος και ΔΝΤ
Και μπορεί η χώρα μας να έφερε το θέμα του ελληνικού χρέους στο προσκήνιο κατά την διοργάνωση του παγκόσμιου φόρουμ του ΔΝΤ στις αρχές Οκτωβρίου, το αποτέλεσμα όμως παραμένει από θολό ως απολύτως ανεπιτυχές. Από τη μία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις. Η πιο πρόσφατη δήλωση έγινε στην εφημερίδα Genaral Anzeiger της Βόννης όπου ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτo πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν».
…Για περισσότερα στη Μηνιαία Ηχώ