Γράφει ο Κυριάκος Πεταλίδης
Διαδοχικές κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Το ραντεβού με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη διήρκεσε μόλις 40 λεπτά. «Ο κ. Τσίπρας απέτυχε να δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες εθνικής συνεννόησης» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνάντησης, το κλίμα της οποίας ήταν εμφανώς ψυχρό, πράγμα το οποίο διεφάνη και από την επισήμανση του ιδίου στην αρχή της δήλωσης του ότι «προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου επειδή το επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος». Ο πρόεδρος της ΝΔ συμπλήρωσε ότι ο «κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα», και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας απέφυγε να διαμορφώσει πραγματικές συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων. Δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «έτσι κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση». Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντηση της με τον κ.Τσίπρα δήλωσε ότι τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».
Η κ. Γεννηματά ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».
«Είχαμε μια όσο γίνεται, φαντάζομαι, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναλυτική ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό που είπα και μέσα, στην αρχή της συνάντησής μας, είναι ότι κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν και μετά την ενημέρωση να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια με την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα γύρω από αυτά τα ζητήματα» δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Θα πρέπει να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία. Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που να είναι μία λέξη, μια αμετάφραστη λέξη. Να πάμε σε μια λέξη που δεν θα είναι Αγγλική, μια λέξη στη Σλαβική διάλεκτο. Το ένα είναι ονομασία, το άλλο είναι οι δεσμευτικές εγγυήσεις που θα φανερώνουν ότι οι αλυτρωτικές προθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού εξερχόμενος από την κατ’ ιδίαν ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό.
Όσο για τη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο σκοπιανό είπε πως «ήταν επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια γραμμή από την κυβέρνηση και μια άλλη από τον υπ. Αμύνης». Νωρίτερα, στην αρχή της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, μπροστά στις κάμερες είχε πει πως: «Το Σεπτέμβρη χάσαμε μια ευκαιρία. Σου είχα πει να μιλήσουμε για το θέμα στην Βουλή», για να του απαντήσει ο Πρωθυπουργός: «έχεις δίκιο».
Ο κ.Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεση μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια».
Εξερχόμενος ο κ. Λεβέντης μετά από 2 ώρες περίπου δήλωσε μεταξύ άλλων, «Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι, είπα στον πρωθυπουργό, όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ.